Saskia van de Marel en Miriam Molenaar zijn bij ons werkzaam als praktijkondersteuner somatiek (POH-S). Zij hebben hiervoor een speciale opleiding genoten. Zij behandelen patiënten met de volgende ziektebeelden en de volgende onderwerpen:
- Diabetes Mellitus
- Hart- en vaatziektes
- Astma/COPD
- Afvallen, lifestyle-advies
- Gezondheidscheck
Diabetes spreekuur
Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte met teveel glucose in het bloed. Glucose is een vorm van suiker, en diabetes werd vroeger suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed, en dus bij diabetes. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Het is een complexe chronische ziekte en kan voor iemand met diabetes en zijn omgeving heel ingrijpend zijn.
Onze praktijk werkt samen met de zorggroep ROHWN. Patiënten met diabetes worden door onze praktijkondersteuner (POH) begeleid volgens de beste landelijk richtlijnen.
Cardiovaculair risico management spreekuur
Dit zorgprogramma is opgezet voor patiënten die al iets mankeren aan het hart of bloedvaten, maar ook voor patiënten met een hoger risico dan gemiddeld op het krijgen van een hart- of vaatprobleem.
In dit zorgprogramma kijkt de praktijkondersteuner samen met u waar uw risico’s liggen en hoe we deze het beste kunnen beheersen (cardiovasculair risicomanagement). Dit kan door u bepaalde leefstijlwijzigingen te adviseren of door middel van medicatie.
Hoe vaak u op controle moet komen is geheel afhankelijk van uw situatie. Dit kan vier keer per jaar zijn, maar ook eens in de twee jaar.
Astma/COPD Spreekuur
Deze twee heel verschillende longaandoeningen kunnen tegenwoordig goed binnen de huisartsenzorg behandeld worden. Het belangrijkste doel is (verdere) beschadigingen aan de longen voorkomen.
Tijdens de controles kijkt de praktijkondersteuner elke keer opnieuw naar uw situatie en klachten. Waar aanpassingen wenselijk zijn (van onder andere uw huidige medicatie), bespreekt de praktijkondersteuner dit met u en uw huisarts.
Indien nodig neemt de praktijkondersteuner een longfunctietest (blaastest) af. Bij astma is dit belangrijk omdat de klachten per periode flink kunnen verschillen. Bij COPD is dit belangrijk omdat achteruitgang vaak zo geleidelijk gaat dat de patiënt dit niet zelf bemerkt.
Ook een acute verergering van klachten vraagt om aanpassing van de behandeling. Dit gebeurt altijd in samenspraak met uw huisarts.